satsat.info - Показать сообщение отдельно - Всё о кофе
Тема: Всё о кофе
Показать сообщение отдельно
Старый 13.08.2020, 19:47   #120 (permalink)
online: 29098584
🇺🇦💛💙Україна💛💙🇺🇦
 
Аватар для Olexijj
По умолчанию

За однією із версій, у цей день у 1683 році у сучасній столиці кави Відні з'явилася перша кав'ярня. Її відкрив легендарний автор «віденської кави» український козак Юрій Кульчицький, який увійшов в історію Відня як герой, який врятував місто та навчив його пити каву, що тепер є однією з головних візитівок міста.

Саме його скульптура на фото. Вона встановлена у Відні на розі вулиці, названої на його честь.

Юрій Франц Кульчицький походив з села Кульчиці-Шляхотські біля Самбора. За однією з поширених версій легенди про нього (зафіксованої Ґотфрідом Уліхом у праці «Історія другої турецької облоги»,1783 р.) під час облоги Відня османами в 1683 році він завдяки своїй сміливості, кмітливості та знанню турецької мови зміг пробратися через османський табір до війська союзників віденців. Заручившись обіцянкою надати допомогу, він успішно повернувся в місто. Завдяки цьому влада міста змінила плани здаватися і ще протрималася до зняття облоги військом європейських союзників на чолі з польським королем Яном III Собеським.

Вдячні містяни визнали Кульчицького героєм, влада відзначила його подвиг срібною медаллю, нагородила чималою сумою та подарувала будинок. Також він отримав титул цісарського перекладача. А на питання, що б він хотів ще отримати, спритний українець забажав частину захоплених османських запасів кави і можливість відкрити кав'ярню у Відні.

Кульчицькому віддали 300 мішків трофейної кави, і невдовзі він заснував кав'ярню «Під синьою пляшкою» за адресою Домгассе, 6, яка перетворилася на одне з найпопулярніших місць міста. Кульчицький, вбраний в османський одяг, сам подавав "фірмову" каву за особливим рецептом, який тепер відомий як "віденська кава".

Дехто також приписує нашому землякові і винахід віденського круасана - подібного за формою до османського місяця.
Изображения -->
Тип файла: jpg FB_IMG_1597336883317.jpg (69.5 Кб, 0 просмотров)
вне форума  
1 спасибо:
 
Page generated in 0.05171 seconds with 18 queries