satsat.info - Показать сообщение отдельно - Поздравления и события в этот день!
Показать сообщение отдельно
Старый 14.06.2022, 09:09   #2795 (permalink)
online: 29096062
🇺🇦💛💙Україна💛💙🇺🇦
 
Аватар для Olexijj
По умолчанию

14 червня - святкування памяті преподобного Агапіта Печерського, лікаря безвідплатного, в Ближніх печерах (ХІ ст.).

Святий родом з Києва, був учнем преподобного Антонія Печерського, ним же був пострижений у чернецтво.
Якщо хто з монастирської братії хворів, преподобний Агапіт приходив до нього та самовіддано доглядав за хворим, годував вареною травою, яку готував сам, і хворий одужував за молитвою преподобного.
До монастирського лікаря, що мав дар зцілення, зверталися за допомогою і багато мирян.
У той же час у Києві був досвідчений лікар-вірменин, який по одному виду хворого міг визначити ступінь хвороби і навіть точно визначити день його смерті. Коли один з таких приречених звернувся до святого Агапіта, благодатний цілитель з молитвою дав йому покуштувати їжі з монастирської трапези, і хворий одужав. Розпалюваний заздрістю лікар хотів отруїти Агапіта, але Господь зберіг преподобного, і отрута не подіяла.
Святий Агапіт зцілив Чернігівського князя Володимира Мономаха, майбутнього великого князя Київського (1114 - 1125), приславши йому варене зілля. Вдячний князь сам прийшов у монастир і хотів бачити свого цілителя, але смиренний подвижник зник і не прийняв дарів.
Коли сам святий цілитель Агапіт захворів, до нього прийшов той самий лікар-вірменин і, оглянувши, сказав, що смерть настане через три дні. При цьому він дав обітницю стати православним ченцем, якщо його прогноз не збудеться.
Святий Агапіт спочив через 3 місяці, а вірменин прийшов до ігумена Печерського монастиря, покаявся і прийняв постриг у чернецтво.

Нехай за молитвами святого преподобного Агапіта Господь дарує нам здоров'я душевне і тілесне і веде шляхом спасіння!
Изображения -->
Тип файла: jpeg D42974C3-2A3E-4274-970C-9C6FF8CD9602.jpeg (81.7 Кб, 0 просмотров)
вне форума  
 
Page generated in 0.09270 seconds with 18 queries