satsat.info - Показать сообщение отдельно - Этот день в истории
Показать сообщение отдельно
Старый 28.05.2019, 10:27   #3 (permalink)
online: 29096930
🇺🇦💛💙Україна💛💙🇺🇦
 
Аватар для Olexijj
По умолчанию

БОРЕЦЬ ЗА УКРАЇНУ — ВІЧНИЙ РЕВОЛЮЦІОНЕР ІВАН ФРАНКО

28 травня 1916 року відійшов у засвіти Іван Франко, український геній, письменник, учений, політичний діяч, з іменем якого нерозривно пов’язана доля народу і його прагнення до утвердження незалежної держави.

Іван Франко — людина незламної віри та революційного духу. Все своє життя він прагнув збудити в українцях бажання до самостійності. Бувши активно залученим у політичне життя підавстрійської Галичини, він зауважив на невідворотності національного поступу, який здійснить свідома українська молодь.

Своєю поезією, революційною римою, незвичною для тогочасного галицького середовища, приспаного австрійсько-польською владою, Іван Франко готував ґрунт для радикальних ідей націоналізму, які охоплять край у вирі визвольних змагань. Він не піддався на соціалістичні манівці, обравши за мету визволення та об'єднання в Соборній Самостійній Державі етнічних українців від Сяну по Кавказ.

«Кожний народ, кожна громада працює не покладаючи рук, аби сягнути поступу: у праці, у громадській спільності, в економічному житті. Так на авансцену історію по черзі сходили елліни та римляни; германці та візантійці; гішпанці та португальці; англійці, французи, німці та американці... Нині на шлях сей стають слов'янські народи, першість серед яких обов'язково обіймуть українці!», — писав наприкінці ХІХ-го століття Іван Франко.
Изображения -->
Тип файла: jpg FB_IMG_1559028250243.jpg (26.2 Кб, 0 просмотров)
на форуме  
5 спасибо:
 
Page generated in 0.09220 seconds with 18 queries